0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Termék részletekSzabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Közép-Duna mentén

Raktárkészlet: 11 db
Szabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Közép-Duna mentén
4 000 Ft

Magyarországon egyedülálló néprajzi gyűjtemény, amely több mint 600 főzött halétel (halászlé, halpörkölt, halpaprikás, halleves, hallé) leírását tartalmazza a Közép-Duna mentéről. A könyv sajátossága, hogy csak olyan főzők ételleírásai szerepelnek benne, akik nem hivatásszerűen űzik a szakácsmesterséget. A kötet történelmi visszatekintést is tartalmaz e halételfajták megjelenéséről a magyar étkezési szokásokban.
A kötet egy tervbe vett – ígéretesnek tűnő – sorozat első darabja. Műfaja nem határozható meg egyértelműen: alapvetően ismeretterjesztő céllal íródott munkáról van szó, amelynek a első része egyéni kutatáson alapuló történelmi – gasztronómiatörténeti áttekintés. A szerző alaposan körüljárta a halfőzés, illetve a halfőzés „kellékeinek” történetét, s ezt képekkel: rajzokkal, fotókkal, térképvázlatokkal gazdagon illusztrálva mutatja be az olvasónak.
A könyv második, testesebb részében tartalmazza a halételek receptjeit. A receptgyűjtemény ugyanakkor minden esetben egy-egy Duna menti település bemutatásának kiegészítése, illusztrációja, „feldúsítása”. A honismereti keret emeli ki a munkát a „szabvány” szakácskönyvek sorából: az egyes helységekről pontos, igényes, ugyanakkor tömör és olvasmányos helytörténeti áttekintést kap az olvasó. Mindezt térképvázlattal, a település címerével, rajzokkal esztétikusan kiegészítve.
Az ételleírásokban a szerző – egyben a receptek gyűjtője – már teljes egészében a legkülönbözőbb életkorú adatközlőinek „adja át a szót”, s a jellegükben hasonló szövegek ily módon nemcsak tartalmukban (tehát a halételek elkészítésének különböző módozataiban) térnek el egymástól, hanem a legtöbb esetben megőrzik az adatközlő egyéni stílusát is. Gyakorlatilag az élőbeszédet rögzítik: mintha egy jó étvággyal elfogyasztott ebédet/vacsorát követő borozás közben mesélné őket az étel sok dicséretet kapott, büszke készítője. A kötet alapos gyűjtőmunka eredménye: tartalmában is, esztétikai szempontból is igényesen megszerkesztett – kivitelezett mű, amely nemcsak az ország más részein lakó olvasók ismereteit gyarapíthatja, akik esetleg „csak” egy jó halászlé-receptért lapozzák fel a könyvet, hanem a bemutatott országrészben, a Duna mentén élők is értékes, eddig nem tudott ismeretekhez juthatnak a szomszéd falu – vagy akár a saját településük – történetéről.

 

 • Méret: 210x297 mm

  Oldalszám: 248 oldal

  Kötés: keményfedeles, cérnafűzött, fényes fóliázva

 • Raktárkészlet
  11 db
  Cikkszám
  010