0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Termékek


Németh Dezső - Táltosének
Németh Dezső - Táltosének

Az embermadár Turulisten a sötétségből megteremti a világot, fekete ötszögű tojásából a Lidérc táltos, aranytojásából pedig az ötlábú, háromfejű beszélő táltos ugrik ki. Boszorkányok és ördögök tobzódása, rontást előidéző szépasszonyok, sámánfára felmászó táltosok, asszonyszellemek, magyar istenasszonyok. Boldog Asszony, a hold lánya, aki szarvas-asszony, aki Hunort és Magort elvezeti az alánok földjére. Emese, akit a turulmadár bimbózásba ejt és Álmos, aki istenkirály, szakrális fejedelem, akit feláldoznak a magyarok istenének. 
A Táltosének egy virtuális mitológia, amely a magyar nép hiedelemvilágából, mondavilágából, történelméből, népi elemekből, és a fantáziákból vett minták alapján hozza létre azt a mitikus irodalmi környezetet, amely jellemző lehetett a magyar ősvallásra, mitológiára.
A virtuális magyar mitológia nem mese, hanem nagyrészt a fellelhető magyar néphitkutatások elemeire épül. Ahol ettől eltérés van, ott vagy történelmi, vagy mondai, vagy népi elemek kerültek felhasználásra, de az irodalmi fantázia is nagy szerepet kapott a verses énekek megírásakor. Nem meseírásról van szó, hanem egy elfelejtett ősi néphit transzcendentális megidézéséről. A népi hiedelemben fellelhető történeteket az elbeszélők igaznak mondják, és sokszor hozzáteszik, „hogy ez nem mese”.
Az olvasót az eligazodásban az énekekhez fűzött magyarázatok és a forrásokból vett idézetek segítik. Az „Adalékokban” pedig a témához kapcsolódó prózáimat és verseimet gyűjtöttem össze.

 


Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!