0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Termékek


Németh Dezső - Minden arcunkban
Németh Dezső - Minden arcunkban

Jó választás, ha megvesszük és olvassuk a „Minden arcunkban” című könyvet, mert sokféle témáról gyönyörködtető lírai élményt nyújt.
A szerző kritikusan ír a mai társadalmi, politikai visszásságokról, mert „lopatikák nyílnak, sumák terem az elbugázott kertekben” és a „pártok pár (t) bajt vívnak a koncért”. Az Így irtok én ciklusban az élő magyar költőktől vett idézetek után, nevük anagrammái alatt, a versek szatirikus értelmezésével érzékelteti stílusokat. Itt nem az írásra, hanem játékosan, valaminek az irtókapás gyomlálására kell gondolni. A költészet kritikáját is adja néhány jól eltalált sorban: „mankóval járnak a jambusok”, mert „szókirálytalpnyalók/ maradványféregdadogók/… gyilkolják/ nyelvünk értelemkincseit”.
A szerelemről tabuk mellőzése nélkül ír, de mellőzi mai korban már-már természetessé váló durva szavakat, megmutatja, hogy a testi szerelemről is lehet lírai módon verseket írni.
„hálóingködből derengsz/ árnyékfolt emlőd gyopár virága/ kibontalak a ködből/ s virágod rátűzöm a számra”
Az egyik nő olvasója erotikus verseire így reagált: „Nem vagyok egy szerelemtől lobogó asszony, de olvasva verseit, melegség öntötte el egész testemet.”
Többféle versformával ismerkedhetünk meg. A szabad-versek mellett hangsúlyos és időmértékes verseket is találunk a kötetben. „Csengős éji világ piros ékszer csillog az ágon,/ Hajlik a csipkebokor, szél rázza a fülbevalóit,/ Mintha az éjszaka kedvese járna menyasszonyi táncot.” Nem elvont költészet ez, a nyelvi tömörség és a felfogható képszerűség keretei közt mozgó szövegek bárki számára könnyen érthetőek.

 

 


Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!