0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Minden (kép-)kocka egy Rembrandt

A világhírű operatőr,

Andrew Laszlo könyve
MOST először magyarul

a Révai Kiadó gondozásában!

 

Az „Every Frame a Rembrandt”, a híres, magyar származású, amerikai operatőr, Andrew Laszlo világszerte, számos nyelven megjelent könyve, amely most végre magyarul is elérhetővé válik a hazai filmes szakma számára. 
Ez a könyv a szerző több földrész különböző egyetemein tartott előadásainak összefoglalója, amely nem csupán a szakmabeliekhez szól, bár elsősorban nekik kétségkívül tanulságos olvasmány, ám a filmezés iránt érdeklődő civilek számára maga a rácsodálkozás erre a sokrétű mesterségre és művészetre.
Andrew Laszlo öt, Magyarországon is bemutatott filmjének elemzésével, a hozzájuk kapcsolódó kihívások, emlékek, küzdelmek és „sztorik” segítségével vall és tanít imádott szakmájáról, mesterségéről és művészetéről.


„Minden (kép-)kocka egy Rembrandt” magyar változatának létrehozására három filmes szakember fogott össze: Edelényi János fordítását szakmai szempontból Máthé Tibor és Aradi László ellenőrizte. Mindhárman egyetértettek abban, hogy Andrew Laszlo tapasztalatainak leírásával komoly értéket közvetít mindenki számára, aki a filmes szakmák bármelyikében tevékenykedik. Meglehet, a könyvben ismertetett technikák egy része felett eljárt az idő, és a ma operatőrének más kihívásokkal kell szembenéznie, de az operatőri gondolkodásmódról, a képalkotás fontosságáról és felelősségéről írott őszinte gondolatok örökérvényű igazságokat tartalmaznak.


Andrew László könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy a megszerzett alapos, mélyreható ismeretek és tapasztalatok a nyersanyag, a kamera, a világítás, az egyéb felszerelések, a labor-utómunka és vetítés terén, miként adnak biztos eszközöket az alkotó operatőr kezébe.”

Aradi László
a Magyar Filmlabor Kft. ügyvezető igazgatója
okleveles gépészmérnök

 

A szerző maga így ajánlja könyvét: 
„Azt tapasztaltam, hogy a filmes hallgatók egyre jobb elméleti alapképzésben részesülnek, de nincs alkalmuk szakembertől hallani a filmkészítés napi gyakorlatáról. Az előadássorozatom végén gyakran hallom, hogy a résztvevők két nap alatt többet tanultak a filmkészítésről és a fényképezésről, mint az egész megelőző szemeszter során.”

„A fejezetek különböző pontjain partizánmeséket is fogok mesélni, amelyek valóban megtörténtek, akár az éppen tárgyalt, vagy egy másik film forgatásán. A mesék egy része technikai jellegű, más részük a belső villongásokkal foglalkozik, némelyikük humoros, és vannak szomorúak is.”


A kiadóról

A Révai Digitális Kiadó az év elején indította útjára Révai Dialóg sorozatát azzal a céllal, hogy hiánypótló műveket jelentessen meg különböző szakmai csoportok számára és a szépirodalom kedvelőinek.
E sorozat Filmes Könyvtárának első megjelenése, Andrew Laszlo „Minden (kép-)kocka egy Rembrandt” című könyve, mellyel az operatőri és általánosságban a filmes szakma számára kíván a kiadó értékes szakirodalmat nyújtani.

A Révai Dialóg Filmes Könyvtárának következő kötete, az Amerikában bestsellerré vált Dennis Schaefer és Larry Salvato „A fény mesterei” című riportkönyve 2013 elején várható.