0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Tőzsdére hangolva/részlet

8 rövid részlet a könyvből


Kalauz és útravaló

Könyvemben szeretném olvasóimnak leírni igaz történetemet a pénzpiacokkal kapcsolatban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lehetséges buktatók, elkövetett hibák azonosításával az olvasók tőzsdei életében bekövetkező, későbbi jelenségeket lehetőleg még kezdeti stádiumban felismerjék, ezzel elkerülve a nem kívánt eredményhez vezető utat.
A tőzsdei kereskedelem nem a fegyelmezetlen emberek sportja.
A rendszerváltás időszakától figyelem Magyarországon a kezdetleges tőkepiaci, kötvénypiaci környezet kialakulását és több nagy hossz-, illetve besszpiacot volt alkalmam végigélni. A könyv megírása során törekedtem arra, hogy sok kezdő spekuláns számára nyújtsak gyakorlati iránymutatást, számos haladó kereskedő részére plusz információkat, és ha néhány profi, igazán tapasztalt, „öreg fegyverszakértő” mesterkereskedő figyelmét is sikerül felkeltenem egy-egy gondolattal, akkor ez igazán örömömre szolgál.
Kedves Olvasóm! Legyen ez a könyv útravaló, hogyan tanulja meg a pénzt félteni, és olvasása közben továbbgondolkodásra késztesse! Kalauzolja el a tőzsdei kereskedelem rejtelmeibe: ezeket csak olyan ember tudja önnel megosztani, aki végigment mindazon állomásokon, amelyeket ez a könyv leír. Sikeres tőzsdei kereskedő nem mindenki, de bárki lehet! A könyv olvasása közben jó szórakozást kívánok, és jó szelet a kereskedésben!


Tudatos kereskedés

A könyv olvasása közben egyből felmerül mindenkiben az a gondolat, hogy neki vajon van-e tehetsége a tőzsdéhez. Erre is csak azt válaszolhatom, hogy soha nem tudja meg, ha nem próbálja ki. Hogy sikert érjen el a tőzsdézésben, ahhoz nagy kitartásra, szorgalomra, tanulni akarásra lesz szüksége. Nem titkolom, sokszor fogja azt érezni, hogy aki a tőzsdében sikeres akar lenni, annak először pokolra kell jutni, és átérezni megannyi fájdalmat. Nemhiába tartja a mondás, hogy a tőzsdén keresett pénz fájdalomdíj: először jön a fájdalom, és csak utána a díj.
Hiszem, hogy az élettapasztalatokból tanulhatunk! Más hibájából ugyan csak kivételes tehetségek okulhatnak, de a saját hibáinkból való tanulás gyakoribb. A kezdeteknél azt javaslom, hogy legyen óvatos duhaj, ne pedig agresszív dúvad! Mindig jusson eszébe, hogy a nap 24 órájából 5 percben minden ember teljesen bolond; a bölcsesség abban rejlik, hogy ezt az időt senki ne lépje túl. Ami nagyon fontos: a tőzsdei kereskedés idejére nem tartogathatja ezt az 5 percet sem, mert bajba kerül. A bolondos állapot kizárja a fegyelmezettséget, anélkül pedig nincs tudatos kereskedés. Tudatos kereskedés nélkül nincs viselkedési kontroll a pozíció felett, és innentől kezdve a kereskedő tőzsdei spekulánsból egyszerű hazárdjátékossá vált. Ez a könyv pedig nem a hazárdjátékosoknak íródott.
A tőzsde fejben dől el, a fegyelmezettség útján bontakozik ki. Ezért szoktam azt mondani, hogy a tőzsdének megvan az a jó tulajdonsága, hogy tanulható, elsajátítható és fogadókészség esetén tanítható. Mindig minden változik, de mégis minden marad a régiben. Ezek a tőzsde törvényszerűségei. Az alapvető körforgás stádiumainak jeleit a tapasztalt fegyverszakértő (spekuláns) már messziről megérzi, észleli – de soha ne feledjük, hogy a tőzsdei kereskedelemben a fantasztikus siker és a teljes csőd kéz a kézben jár. Ezért megtiltom, hogy elveszítse az alaptőkéjét. Veszteséget csak profitból engedélyezhet magának. Ha egy hónapban 50%-nál kisebb arányban vannak a sikeres pozíciói, akkor azonnal függessze fel az éles kereskedést, váltson át demóprogramra gyakorolni, és elemezze a találati arány romlásának okát. Ezt magamra nézve kötelező érvényűnek tekintem, mert a stratégiám
fontos része a találati arány. Van természetesen olyan stratégia alapján működő kereskedés is, ami 50% alatti találati arány mellett is bőven profitot termel.
Fontos megjegyeznie, hogy ha rendszerint minden szabályt betart, de mégis netán nagyot hibázik a tőzsdén, akkor a tőzsdei szerencse általában megadja önnek a második lehetőséget, amelyet kihasználhat. Túl sok lehetőségre azonban ne számítson, mert a tőzsdei szerencse istene annyira azért nem kegyes. Ha valaki a tőzsdézést kaszinó módjára űzi, akkor ne csodálkozzon azon, hogy előbb vagy utóbb megkopasztják.
Aki pedig sportot csinál a szabályszegésekből, vagy akár csak időlegesen is el-elköveti azokat, akkor biztosra veheti a tőkeveszteséget. Egyfajta ember engedheti meg magának, hogy ne tartsa be a szabályokat: aki korlátlan pénzforrással rendelkezik. Én ilyen emberrel eddig nem találkoztam, de ha az olvasók között mégis akadna, akkor kérem, jelentkezzen a kiadónál!


A pénzvágy és a végelszámolás

A pénz utáni vágy nem eredményezheti azt, hogy mindent félretegyen, ami fontos az ön életében, mert olyan dolgokról marad le, amelyek később már nem pótolhatók. Ne essen túlzásba, foglalkozzon a családjával, a gyermekeivel. Lássa őket felnőni, ismerje a problémáikat, és vállaljon szerepet ezek megoldásában.
Ha ezt elmulasztja, a végelszámolásnál a sajnálattal már nem fog sokra menni. Én is majdnem ebbe a hibába estem. Annyira lekötött először a tőzsdei szakma ismereteinek elsajátítása, majd az ismeretek átadása, hogy 8 órát dolgoztam a munkahelyen, majd 22 óráig kereskedtem, további 2-3 órát elemeztem, hajnali 2 órakor feküdtem le és reggel 6-kor keltem újra. Megszámlálhatatlan elemzést készítettem igen sok helyre. Ezt csináltam hosszú éveken keresztül. Elkezdtem erősen őszülni, hullott a hajam; nem segített a rövid időközben a családban bekövetkezett két tragédia sem. Megbetegedtem, egészségem megromlott, és volt olyan pont, amikor azt gondoltam, hogy nincs tovább. Egy vagyont költöttem el, mire két-három év alatt meggyógyultam. Ha a családom nem állt volna mellettem, valószínűleg nem sikerül. Csak az motivált, hogy nem érhet így véget a történetem. Ekkor határoztam el, hogy ha lehetőséget kapok az élettől, akkor leírom a tőzsdével kapcsolatos gyakorlati tapasztalataimat. Ebben a történetben talán egy-egy szeletet a saját életemből is szerepeltetek, amely rávilágít a tőzsdéhez való viszonyomra.
Egyszerűen szoktam fogalmazni. Nekem a foglalkozásom a hivatásom, de hobbiként spekulálok. Egy biztos, hogy én a tapasztalatomat a saját pénzemen gyűjtöttem.


Magányos sportág

A tőzsde magányos sportág, és nem működhet hagyományos vállalkozás módjára. Nem is társas vállalkozás (noha hagyományos vállalkozásoknál ennek híve vagyok), amit sokan elfelejtenek. Azt gondolják, hogy közös gondolkodással vagy váltott kereskedéssel sikeresek lehetnek. Teljes tévedésen alapul ez az elgondolás. A helyzetet legjobban egy labirintushoz tudnám hasonlítani, amelybe a két kereskedő óhatatlanul két külön úton indul, s ezek – tegyük fel – egymás mellett találhatók olyan távolságra, hogy a két kereskedő hallja egymás hangját. Több helyzet is adódhat, amikor a két kereskedő bajba fog kerülni, mégpedig az eltérő emberi habitus vagy pszichológiai tényezők miatt.
Ne adjon tanácsot és ne kérjen tanácsot! Először is, nem egy játékban (labirintusban) van mással, és nem azonos tudással. Ha netán (ez szinte soha nincs így) ugyanabban a labirintusban is lennének, akkor sem tudna tanácsot adni és tanácsot érdemben elfogadni, mert
a labirintusnak nem ugyanazon a részén vannak, ezt biztosan állíthatom. Miképpen tudnának egymásnak megfelelő tanácsot adni abban, hogy most jobbra vagy balra forduljanak? Nem beszélve a tanácsadás felelősségéről, amely oly gyakran az életben akár barátságokat is szétszakított! Röviden: megtiltom, hogy közösen kezdjen tőzsdézésbe bárkivel is!
Nem bízhat meg senkiben sem, és ne is kérjen tanácsot senkitől sem a konkrét kereskedést illetően. Fejlessze magát képzésekkel, oktatásokkal, könyvek olvasásával! A brókerek javaslatait, ötleteit úgy, ahogy vannak, felejtse el! Ha valamire mindenki számít, az nem akkor és nem úgy következik be. A brókereknek mindig van rengeteg jó tanácsa és ötlete, csak az a kérdés, hogy önnek lesz-e annyi pénze!
Ne kereskedjen tippek alapján! Nem hiheti el a „biztos tippet”. Megtiltom, hogy tippek alapján kereskedjen!


A „súgó”

A kereskedés alkalmával mindig segítségére lesz a tudatalatti. Amikor megnyitja a pozícióját, már rövid idő múlva észlelni fogja, hogy az emberben megmaradt, állati ösztön még mindig önben lakozik. Mint egy hang a háttérből, halkan súgni fogja a füle mögül, hogy a pozíciójával ezt vagy azt tegye, ne tegye, mit kellene tennie. Én ezt a jelenséget egyszerűen „súgónak” neveztem el. Nagyon fontos dolognak tartom, mert a benyomásokból, hiányérzetből táplálkozik, de tudatosan soha ne gondoljon rá. Ha viszont kereskedés közben hallja az üzenetet, akkor ne tétovázzon, hallgasson rá, mert a súgó a félelmeiből is merít, és a helyes utat tárja ön elé. Ezt sokan az első (a jó) gondolatnak tekintik, vagy a hetedik érzéknek.
Bizonyára más is találkozott már azzal a jelenséggel, amikor egy hátsó gondolat súgja, hogy szálljon ki most a pozíciójából, mert valami nem stimmel. Nem így kellett volna mozognia a piacnak. Erre a figyelmeztető jelre sokszor nem ügyelnek a kereskedők, és ilyenkor hagyják az eredeti pozíciót futni, mondván, helyes volt az elképzelésem. Magam megfigyeltem, hogy ha az eredeti pozícióm helyes volt, akkor soha nem jelentkezett a súgó hang, de ha rossz lóra tettem, nem váratott sokáig, már adta is az utasításokat. Olvasóimnak javasolom, hogy figyeljenek erre a belső hangra, mert általa nyereséget tudnak megőrizni és veszteséget elkerülni. Az embernek a legjobb gondolatai nem a mélyen elmerült munka, hanem a vegetatív tevékenység vagy esetleg utazás során jutnak az eszébe. Ezeket a gondolatokat érdemes lejegyezni.


Befektetési gondolkodás

Miből mit finanszíroz az ember? Sokan ezt értetlenül olvashatják, pedig igen fontos egy spekuláns életében. Én a tőzsdére szánt pénzt, tőzsdei jövedelmet, költséget, profitot nem keverem össze a fizetésemmel, egyéb befektetési jövedelmemmel és költségeimmel. Ezt már a kezdetektől betartom, és így mindig pontosan tudom, hogy mely befektetéseimmel hányadán állok. Javasolom, hogy mindig elkülönítve kezelje az eltérő jövedelmeit, és tartson rendet a befektetései között! Ez biztosítja az abszolút tisztánlátását, és bármikor eligazodik a befektetési lehetőségei között.
A befektetési gondolkodás párhuzamaként szeretném megjegyezni, hogy az igazi tőzsdei spekuláns olyan, mint egy felderítő, nyomozó. Most ismét azt mondhatja a tisztelt olvasó: mi köze ennek a tőzsdéhez? Bizony, nagyon sok, mert a tőzsdén a gondolkodás, a tevékenységi mechanizmus nagy hasonlóságot mutat az adatszerző, rendszerező munkával. A tőzsdei spekuláns ugyanúgy, mint egy felderítő, először szemlélődik, adatot gyűjt, elemez,
verziókat (szcenáriókat) állít fel, mérlegel, beazonosít, rátalál és akcióba lép. Ez a folyamat nagyon rövid távon, egymás után, vagy hosszú folyamatként is megvalósulhat.
Fontos, hogy a spekuláns felismerje: a befektetési gondolkodás igen összetett folyamat, amelynek tökéletes kiismeréséhez egy egész élet is kevésnek bizonyulhat. Tény azonban, hogy ha valaki nagy figyelemmel mélyed el a befektetések világában, akkor az idő múlásával egyre jobban kiigazodik majd ezen a rejtelmes területen. Gyakorlás és tapasztalás útján lehet valaki harcedzett spekuláns. Nem tudok jobb módszert a sikerhez vezető úton, mint gyakorolni, tanulni, tapasztalni.
A spekuláns gondolkozáshoz az is hozzátartozik, hogy egy befektetőnek tisztában kell lennie a jelennel. Ehhez azonban úgy gondolom, hogy ismernie kell a tőzsde múltját is.


A sikeres kereskedés 10 fontos gondolata

 1. Élvezze a játékot, mert a pénz nem lehet az egyetlen motiváló tényező a kereskedésében! Szeretnie és élveznie kell a kereskedés minden percét, mert a piac annyi kihívást és csapdát rejteget, hogy csak a szenvedély és az öröm fogja átsegíteni a nehéz pillanatokon.
 2. Csak egy jól működő stratégia adhat kellő önbizalmat a kereskedőnek. Ebben a stratégiában feltétel nélkül meg kell bíznia, és hiba nélkül végrehajtani. A sikeres kereskedés alapja, hogy bízzon önmagában, és ne az érzések irányítsák.
 3. Ahogy a rulettasztalon a „nulla” és a „kínai szabály” adja az előnyt a kaszinónak, és biztosítja azt, hogy hosszú távon nyerjen, úgy a kereskedőnek is ismernie kell a piacot annyira, hogy lássa, mikor érdemes pozíciót nyitni. A kereskedőnek akkor van előnye a piacon, amikor nagy valószínűséggel meg tudja mondani, mi a következő irány.
 4. Albert Einstein mondása szerint: „Mindent annyira egyszerűen csináljunk, amennyire csak lehetséges, de ne egyszerűbben.” A piacon a kereskedési előnyét meg kell találnia, tudnia kell a stratégiáját határozottan végrehajtani. Gyors döntéseket kell hoznia, mert csak az egyszerű döntéssekkel tud gyorsan és helyesen határozni.
 5. Kereskedésében mindössze két dolgot tud kontrollálni: a kockázatát és saját magát. Az érzelem és értelem közötti harcban mindig az érzelem fog győzni, ezért feltétlenül fegyelmezettnek kell lennie.
 6. Emlékezzen arra, hogy senki nem tudja megmondani teljes bizonyossággal, merre megy a piac. Ha elvárások nélkül kereskedik, akkor mindig képes tisztán megítélni a mozgásokat. Az elvárások és félelmek megakadályozzák abban, hogy helyesen ítéljen.
 7. Fogadjon el mindent, ami a piacon történik önnel: a nyereségeket, a veszteségeket, nem teljesült megbízásokat, a szerencsétlen kistoppolódásokat, mert ezek mind beletartoznak a kereskedésbe. Ha nem fogadja el ezeket, akkor az érzései fognak uralkodni. Az érzelmi alapú döntés rendkívül káros a kereskedésben, így törekedjen arra, hogy laza és elfogadó legyen.
 8. Egy eseménynek mindig több kimenetele és eredménye lehet, mint azt gondolná. Mindig több lehetőség van arra, hogy mit csinálhat a piac, több lehetőség adódik, hogyan csináljunk pénzt, és több lehetőség van arra, hogy mi történhet önnel.
 9. Kérdezze meg magától, hogy mi a piac visszajelzése a pozíciójáról, és csak erre reagáljon! Csupán az számít, hogy nyereségben vagy veszteségben ül-e – ez az egyetlen és értékes visszajelzés a piactól.
 10. Kereskedje a saját gondolatait! Csak az számít, amit a grafikon mutat, és amit ön kiolvas belőle. Mivel sem a média, sem a guruk, pláne az elemzők nem tudják, mit hoz a jövő, így ezek ne befolyásolják! Találja meg a lehetőségeinek és személyiségének megfelelő kereskedési stílust, és legyen vele sikeres!


Javaslatok és tiltások

A könyvben javaslatokat és tiltásokat kívánok megosztani. Nem véletlenül hangsúlyozom e két fogalmat! A javaslatok azok, amelyeket másként is végre lehet hajtani, ezek be nem tartása a munkaeszközt és a pszichológiai tényezőket jelentősen nem fogja befolyásolni. A tiltások a szó legszorosabb értelmében a „nem teheti meg” kategóriába tartoznak. A javaslataim megkönnyítik, simábba, kiegyensúlyozottabbá teszik az ön sikerhez vezető útját, míg a tiltások be nem tartása a piaci megsemmisüléséhez vezet! Nem vezethet, vezet! Higgyen nekem, tudom, miről beszélek! A tiltások jelentsenek szentírást az ön számára.


Javaslatok

 • A kezdeteknél azt javasolom, hogy legyen óvatos duhaj, és ne agresszív dúvad. Lépésről lépésre haladunk, alulról építkezve, a kicsiből a nagyot felépítve.
 • Javasolom, ha már egyszer vesztett, akkor „soha ne sírjon a kiömlött tej miatt”. Aki állhatatos, azt érhetik veszteségek, de mindig talpon marad, és a tőzsde erről szól. Elemezze a veszteségei okait, igyekezzen tanulni a hibáiból. Kétszer ne kövesse el ugyanazt a hibát! A veszteség ne okozzon lelki törést, mert gyengévé teszi és a tudatos gondolkodását veszélyezteti.
 • Javasolom, hogy befektetéseit és pénzügyeit mindig egyszerűsítse a végletekig. Ez biztosítja, hogy a költségeit alacsonyan tartsa, és mindig jól átlátható legyen a portfóliója.
 • Megfigyeltem, hogy ha az eredeti pozícióm helyes volt, akkor soha nem jelentkezett a „súgó” hang, de ha rossz lóra tettem, nem várakoztatott sokáig, már adta is az utasításokat. Olvasóimnak javasolom, hogy figyeljenek erre a belső hangra, mert ezáltal nyereséget tudnak megőrizni és veszteséget elkerülni.
 • Javasolom, hogy mindig elkülönítve kezelje az eltérő jövedelmeit, és tartson rendet a befektetései között. Ez biztosítja az abszolút tisztánlátását, és bármikor eligazodik a befektetési lehetőségei között.
 • Vannak olyan emberek, akik nagy vagyont akarnak gyűjteni, és ezt a célt ki is tűzik maguk elé. Ez jó dolog, de azt javasolom, hogy ne ilyen óriási céllal kezdjen. A vagyongyűjtésnek, a szabad pénzek felhalmozásának is egy stratégia mentén kell haladnia. Kezdje úgy, hogy kis lépésekben, elérhető célokat fogalmazzon meg.
 • Nyisson inkább több kisebb kockázatú pozíciót! Javasolom, hogy még pozíciókereskedési stratégiánál se kockáztasson többet egy pozíción a kereskedési tőke 5 százalékánál. Minél több pozíciót nyit egy kereskedő, annál inkább az általa használt kereskedési szisztéma helyességén múlik, hogy nyereséges lesz-e vagy sem. Ha nyereséges, akkor az növeli a bizalmat a használt stratégiával kapcsolatban, és segít elkerülni a mentális hibákat.

Tiltások

 • Megtiltom a tőzsdére szánt szabad pénz kivételével az egzisztencia alapvető kockáztatását, a családi értékek semmibe vételét.
 • A tőzsde fejben dől el, a fegyelmezettség útján bontakozik ki. A tőzsdei kereskedelemben a fantasztikus siker és a teljes csőd kéz a kézben jár. Ezért megtiltom, hogy elveszítse az alaptőkéjét. Veszteséget csak profitból engedélyezhet magának.
 • Megtiltom, hogy közösen kezdjen tőzsdézésbe bárkivel is!
 • Nem hiheti el a „biztos tippet”. Megtiltom, hogy tippek alapján kereskedjen!
 • Akinek a pénz, a befektetések és a tőzsdézés okozta kihívások fejfájást okoznak, annak nemhogy nem javasolom, de egyenesen megtiltom a tőzsdével való foglalkozást, mert csak bosszúságot és keserűséget fog hozni az életébe.
 • Nem azt mondom, ne legyen egy mentora, és ne legyen egy tanítványa, hiszen a kereskedési stratégiák is így fejlődtek. Azonban megtiltom a más véleményére alapozva meghozott döntések alapján való kereskedést.
 • Megtiltom, hogy bármilyen elemző elemzését feltétel nélkül elfogadja, és ennek alapján kereskedjen.
 • Megtiltom, hogy a grafikonok hasonlóságát, azonossági jegyeit kereső, elemző programokra pazarolja el a pénzét.
 • Megtiltom, hogy azonos instrumentumban egy vételi pozícióra egy azonos nagyságú eladási pozíciót nyisson rá, és ilyen kereskedési technikát használjon, mert felesleges tevékenység, káros szokásokhoz vezethet, ártalmas, elvonja a kereskedő figyelmét, és eleve vesztett helyzetbe sodorja.
 • Megtiltom, hogy más pénzével, kölcsönből vagy hitelre kereskedjen. A kereskedés során ön örömet, elégedettséget, sikerélményt kíván érezni, nem pedig bosszúságot. A más pénzével való kereskedés az alapkezelők (úri szabók), a kölcsönből és hitelre való kereskedés pedig a pénzintézetek feladata. Számomra mindhárom lehetőség a mély eladósodást jelenti. A tőzsdei kereskedésnek pedig nem ez a célja.