0 Ft

Termékajánló

Támogatóink

Baross Gábor program

 

 

Új Széchenyi Terv

Termék részletekSzabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Balaton mentén

ÚJ
Raktárkészlet: 7 db
Szabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Balaton mentén
4 000 Ft
A halfőzés fortélyai a Balaton mentén című, második könyvem összeállítása keményebb és nehezebb munka volt, mint az első, hiszen ebben a könyvben 40 település szerepel, több mint 300 ételleíró több mint 400 főzött halétel leírásával.

Köszönettel tartozom mindazoknak, akik lehetővé tették a meg- jelenését. Sokan szabadidejüket feláldozva álltak a rendelkezésemre.

Az első könyvemben már jeleztem, hogy a halfőzési szokásokat három tájegységen szeretném tanumányozni és bemutatni. Ennek a könyvnek is a gyűjtés lett a legmunkaigényesebb része, amely egyébként itt, a Balaton-parton sokkal izgalmasabb, érdekesebb volt, mint a Dunánál. A halfőző emberek kedvessége, segítőkészsége azonban ugyanolyan…

A balatoni halételek elkészítési módja véleményem szerint sokkal változatosabb. Ez természetesen távolról sem a dunai halételek minősítése. A balatoni halételek változatossága abból adódik, hogy itt kevés az őslakos. Mivel az elmúlt 50-100 évben az ország minden részéből sokan költöztek ide, magukkal hozták családjuk, környezetük főzési szokásait, ízeit, mesterfogásait. Ezek természetszerűen beépültek a helybéliek közé, keveredtek velük. Ez adja a Balaton menti halétel-leírások változatosságát, gazdagságát.

A könyv szerkezetén és felépítésén – az első, a Duna menti halfőző szokásokról írt munkához képest – nem változtattam. Ha menet közben új történeti információhoz jutottam, akkor azt beépítettem az adott fejezetbe. Történészek, nyelvészek és néprajzosok segítségével pontosítottam a már leírt helyszínekre, dátumokra, ételleírásokra vonatkozó adatokat, illetve kifejezéseket. Ettől függetlenül ez a könyv nem tu- dományos igénnyel készült mű, nem ez a célja. Hanem az, hogy rögzítse a mai – 21. század eleji – halfőzési szokásokat, ahol lehet, visszapillantson kialakulásukra, és – ráadásként – rövid betekintést adjon az egyes települések történetébe.

A kedves Olvasó pedig, miközben kipróbál egy ínycsiklandozónak tűnő receptet, annak gondos, aprólékos, sok helyen élményszerű leírása által remélhetőleg annak főzőjét, a balatoni halászt és horgászt, annak feleségét, fiát-lányát is jobban megismeri.

Ehhez kíván kellő kíváncsiságot, vállalkozó kedvet, az olvasáshoz jó szórakozást, az ételekhez pedig jó étvágyat

a Szerző
 • Méret: 210x297 mm
  Terjedelem: 274 oldal
  Kötés: keménytábla
 • Raktárkészlet
  7 db
  Cikkszám
  104
  Státusz
  ÚJ